Hos oss hittar du olika växthus där vi odlar året om. Vi har också frilandsgrödor i form av betor, jordgubbar, bönor, pumpor och kål. Bevattning sker från närliggande vattendrag och näringen kommer från komposterat material , lite kaffesump och gödsel från fårhuset eller andra djur. Spill och rester från matlagningen föder våra grisar. På anläggningen använder vi elektriska fordon för att transportera.
Våra grisar som håller till i norra delarna av bruksområdet har en uppsjö av hagar. Galt och suggor blandas och kultingar föds i de timrade hyddorna (som timras av Bruket en bit härifrån) Raserna är Linderödssvin och Duroc. Kenny ansvarar och bland djurens föda märks vasslen från Ysteriet, matrester från Hotellet och skolor i kommunen. Speciellt förtjusta är de i resterna från eftermiddagsfika och brödet från frukosten. Även lammen syns i Hagarna sommartid. Vaktlarna har sitt hus i Sigrids Hage. En hage så god som någon!
I den fantastiska nya Längan bakas det bröd 7 dagar i veckan. Annika arbetsleder och ytterligare 4 personer kavlar, viker, snurrar och gräddar. Både i vedeldad ugn och ordinär elektrisk. Mjölet kommer från Teve Kvarn. Den mest uppskattade produkten är nog det mjhhuka tunnbrödet. På Hotellet bakar vi på samma mjöl och även här rullar verksamheten 7 dagar/vecka. Bröd till 50 000 frukostgäster/år bl.a.
I ysteriet skapas ostar och syrade mjölkprodukter på ekologisk mjölk från tre olika gårdar i Järbo. Mjölken hämtas på morgonen och pastöriseras innan den hamnar i ystkaren. 4 personer jobbar dagligen med att röra, löpsätta, bryta, formsätta, vända, salta och emellanåt smaksätta. Hadeel som är Mejerska ser till att det blir riktigt härliga och smakrika ostar. Allt ifrån riktigt färska till lagrade pikanta och friskt stinkande kittostar. Vi har en ost för varje smak. Minst...
I Charkuteriet gömmer sig fem personer med Mats i ledningen. Krister åker ofta ut med Foodtrucken tillsammans med Jaja och Yasan och saluför deras produkter. Då är Taki hemma och snurrar korv eller saltar isterbandssmeten. Här kan vi förädla alla animaliska proteiner vi har på Högbo Bruk och även en hel del till från angränsande gårdar.
I grönsaksförädlingen håller Sandra till och syltar, saftar och fermenterar de vegetabilier vi har här och de bär och frukter vi har tillgång till från området och i hela kommunen.
Med Högbo Brukshotells alldeles egna chokladmästare Adrian Lutz i spetsen producerar vi små smakrika konstverk i alla möjliga färger, former och smaker. Bara fantasin sätter gränser. De finns att smaka på Chokladbordet kvällstid på hotellet. Vill man köpa med sig hem packas de i vackra askar i olika storlekar och finns på hyllan både på hotellet och i Gårdsbutiken. Råvaran kakao och råchokladen köps in från Felchlin i Schweiz, Malmö Chokladfabrik och Valrhona i Frankrike. Det har vi inte lyckats odla här ännu!!
Vi har blivit med ölverkstad. I källaren i Nya herrgården brygger vi vår egen öl. Än så länge i liten skala med noga utvalt sortiment. Ölen bryggs av Jonas som du annars ser i restaurangen och den serveras exklusivt i baren på hotellet.