Om Made in Högbo

Definition av ”Made In Högbo”: Om det etiketteras med detta innebär det

1. En enkel osammansatt råvara:
Råvaran kommer från Högbo. Är plockad/odlad/uppfödd här med kärlek och omtanke på både vår natur och våra medborgare. Hållbar både ekologiskt och socialt.

2. Förädling:
Om en avgörande förändring har skett med råvaran på Högbo kan råvaran komma från närområdet (7 mils radie) och är då särskilt utvald med tanke på det ovan nämnda. (t.ex osten ystas här men mjölken kommer från Järbo)vissa undantag kan förekomma med avståndet där det inte finns tillgång på närmare håll eller där produktionen är av sådant slag att det är ”värt omvägen” ur ett socialt/ekologiskt hänseende. Ex. Mjöl från Tevsjö Kvarn (12 mil) .

3. En sammansatt produkt:
kan förutom salt och socker innehålla 20% av ingredienser som inte klassas in i det ovan nämnda. Detta kan röra sig om nötter, mandlar, russin eller kryddor. (t.ex Högbolimpan innehåller aprikoser, russin och mandlar men resten är vassle från Högbo och mjöl från Teve kvarn)

Dock får den totala mängden socker, salt och externa kryddor inte överstiga 50% av produktens vikt.

 

HAGARNA

Total yta: ca 15 ha
Anställda på stationen: Shania, Behre(Eritrea). Samt Erica, Kalle (vaktelhuset).

 

GRISARNA
65st
Ras: Duroc och Linderödssvin.
Föda: rötter, maskar och annat de kan böka upp ur jorden, kornkross, vassle, grisfoder, vegetariska matrester från hotellet
Slaktvikt: 75-145kg
Övrigt: Kommer hit som kultingar i maj och lever sedan på ett 1,5ha stort område med plats för allt en gris behöver. Vi har i år också en egen sugga (Klara) som fött 6 kultingar och lever tillsammans med resterande skocken.

FÅR & LAMM
46-60st
Ras: Dorper med korsning Oxford Down, Suffolk
Föda: Hösilage, gräsbete

ANKOR

8 st honor.

60-80 ägg i veckan
Ras: Mysk
Föda: fågelfoder, matrester

VAKTLAR

60-80st
Ras: Japansk Vaktel och Japansk Jumbovaktel. Tillhör familjen fasanfåglar.
Föda: Fågelfrön
Egenskaper: Lägger ca 1ägg/dag. Blir könsmogen efter 6 veckor då skiljs tuppar från hönorna. Är produktiva i ca 1 år. Äggen väger ca 15g och är en delikatess.
Övrigt: Lever i Vaktelsviten i Sigrids Hage. Lägger sina ägg i reden i hörnorna.

WAGYUKOR

Se nordiskwagyu.se


TRÄDGÅRDARNA

Växthus

VÄXTHUSET
Byggdes 2011 som ett projekt stött av EU:s jordbruksfond, Sandvikens kommun, Arbetsförmedlingen, länsstyrelsen och Högbo bruk.

Yta: 270m2
Grödor: Storbladig sallad: Serapta senap, cerbiatta, moonred, dexan, lozano
Salladsskott: Spenat, röd och gul mangold, tatsoi, vildspenat, mizuna
Örter: Basilika, persilja, oregano, salvia, mynta, rosmarin, timjan
Tomater: pitenza, toronjina, red pearl, prunus, bolzano

Anställda på stationen: Marita (Sandviken), Mi-Mi(Burma), Harmony (Burma), Shi-Mo(Burma)

FRILANDET inkl STORA VÄXTHUSEN
Växthusen 1000m2
Grödor: Tomater 7 sorter stora och små ca 500 m2. Ger ca 1300kg. Bönor, gurkor, zucchinis

Frilandet 0,5 ha
Grödor: Jordgubbar, morötter, betor, potatis, kålsorter, blommor, bärbuskar

Totalt gav dessa odlingar ca 4000kg grönsaker under säsongen 2016.
Anställda på stationen: Anne(Jäderfors), Galia(Syrien), Er-Gan (Burma), Ku-Ku (Burma)

 

TUNNBRÖDSBAGERIET

Mjölet kommer från Teve Kvarn i Tevsjö i Hälsingland.
Anställda på stationen: JoRe(Burma), Amani(Syrien)

 

YSTERIET

Ostar

Osten ystas i 2 ystkar. 150liter 4 ggr/vecka. Opastöriserad komjölk från Fjällkor . Kravgård i Järbo. Robert Eklunds.
Ostsorter: Färskost: (Gårdsost,Askungen,Koloumi) Vitmögel (Hiertas, Sigrids, Brillat Naeem), Kittost (Brukets Kitt, Kolaren), Blåmögel (Gruvstugans Blå), Lagrad ost (Logens Långlagrade)
Anställda på stationen: Hadeel Naeem(Irak), Mohamnad(Syrien)
Ostarna torrsaltas och lagras från 1 dygn till 3 månader.

Man har vunnit priser vid Särimner(SM i Svenskt Mathantverk. Guld, silver och brons.

CHARKUTERIET

Tar hand om alla djuren vilket innebär att det passerar igenom ca 7 ton kött. En del av detta förädlas här. Här görs lufttorkade produkter såsom Salami, lomo, fårfioler, anbröst. Rökta produkter som Högbos falukorv, karréer, andra korvar. Rimmade kokta som julskinkor , fläsklägg. Färsprodukter som hamburgare, färskkorvar, köttbullar, wallenbergare.

Man har vid flera tillfällen vunnit priser för sina produkter såsom leverpastej(silver), lammsylta (guld) lammhetta(silver)
Men här blir också tomater från frilandet till marmelad. Gurka läggs in och jordgubbar till sylt.
Anställda på stationen: Hans-Erik, Sameer(Irak), Takush(Libanon), Filmon(Eritrea)